Απολογισμός

img

Η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) διοργάνωσε με επιτυχία το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε 4-6 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο President στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της IFMBE (International Federation for Medical and Biological Engineering) και της EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science). Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τον χώρο των υπηρεσιών  υγείας.


Κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, ξεχώρισαν οι προσκεκλημένες ομιλίες καταξιωμένων στον χώρο τους επιστημόνων. Ο Καθηγητής Christopher James από το Πανεπιστήμιο του Warwick της Αγγλίας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους με την ομιλία του «B2B - Brain-to-brain Communication: science fact or fiction?», η οποία εστίασε στην πρόοδο της Νευρομηχανικής.


Ακολούθησαν η Σοφία Παντελιού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα «Modal Damping: A Bone Quality Index», και ο διακεκριμένος ερευνητής Νίκος Στεργιόπουλος, Καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) και Διευθυντής του LHCT (Laboratory of Hemodynamics and Cardiovascular Technology), με την ομιλία του «Development of clinically relevant medical technology in the academic lab».

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου φιλοξένησε παράλληλες συνεδρίες, διαρθρωμένες γύρω από δύο κύριους θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε τη Βιοϊατρική Μηχανική, όπου δόθηκε η ευκαιρία στις ερευνητικές ομάδες της χώρας να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε τομείς όπως η Βιοπληροφορική, η Ιατρική Απεικόνιση, η Εμβιομηχανική, η Τηλεματική και η Επεξεργασία Βιοσημάτων. Τα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν με τη μορφή αναρτημένων αλλά και προφορικών ανακοινώσεων, απέδειξαν ότι το έργο που συντελείται στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, παρά τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την Κλινική Μηχανική, όπου δόθηκε κυρίως έμφαση στις εφαρμογές της βιοϊατρικής τεχνολογίας στην κλινική πράξη. Συγκεκριμένα, οργανώθηκαν συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια που εστίασαν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως Καινοτομία και νέες τεχνολογίες στην Ιατρική, Πρότυπα και Ποιότητα στη Διαχείριση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Σύγχρονες τάσεις στα PACS και Διαχείριση Έργων στη Βιοϊατρική Τεχνολογία. Στις συνεδρίες αυτές  σημαντική παρουσία είχε και ο ιδιωτικός τομέας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών, οι οποίοι παρουσίασαν νέα προϊόντα και προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους.

Αυτός ο συνδυασμός της θεματολογίας επέτρεψε αφενός να παρουσιαστεί η διαρκής ερευνητική πρόοδος που συντελείται στη χώρα μας στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και, αφετέρου, να συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση της τεχνολογίας στην κλινική πράξη.

Η τρίτη και τελευταία μέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου έληξε με τη βράβευση των νέων επιστημόνων που διακρίθηκαν με τις εργασίες τους. Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της έρευνας στη χώρα μας, Ειδική Επιτροπή επέλεξε και βράβευσε, μετά από αξιολόγηση, τις τρεις καλύτερες επιστημονικές ανακοινώσεις νέων ερευνητών.

Στο μενού της παρούσας ιστοσελίδας θα είναι σύντομα διαθέσιμα τα πρακτικά του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη διοργάνωση, η οποία ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. 

Πρόγραμμα

Για να δείτε το Τελικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Επιτροπές

Επιστημονική Επιτροπή

Παντελής ΑγγελΙδης

Αντώνης ΑλετρΑς

Αλέξανδρος ΑστΑρας 

Zhivko Bliznakov

Διδώ ΓιΟβα

Βασίλειος ΓκΕργκης

Μιχάλης ΖερβΑκης

Ανέστης ΚΑλφας

Αναστασία ΚαστανιΑ

Δημήτρης ΚουτσοΥρης

Ελένη ΚωσταρΙδου

Αθηνά ΛαζακΙδου

Νικόλαος ΜαγκλαβΕρας

Ηλίας ΜαγκλογιΑννης

Χρήστος ΜανΟπουλος

Γεώργιος ΜατσΟπουλος

Παναγιώτης ΜπαμΙδης

Κωνσταντίνα ΝικΗτα

Νικόλαος ΝικητΕας

Νικόλαος ΠαλληκαρΑκης

Σοφία ΠαντελιοΥ

Κωνσταντίνος ΠαππΑς

Νικόλαος ΠιτσιΑνης

Ανδριάνα ΠρΕντζα

Χριστόφορος ΠροβατΙδης

Γεώργιος ΣεργιΑδης

Σωκράτης ΤσαγγΑρης

Δημήτριος ΦωτιΑδης

Λεόντιος ΧατζηλεοντιΑδης

Ιωάννα ΧουβαρδΑ

Οργανωτική Επιτροπή

Νικόλαος ΠαλληκαρΑκης

Παναγιώτης ΜπαμΙδης

Ελένη ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αναστασία ΡΟΝΤΙΝΑ-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Καλλιρρόη ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ

Επιτροπή Προγράμματος Βιοϊατρικής Μηχανικής

Δημήτριος ΚουτσοΥρης (Πρόεδρος)

Μιχάλης ΖΕΡΒΑΚΗΣ

Δήμητρα ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Παναγιώτης ΜπαμΙδης

Νικόλαος ΠαλληκαρΑκης

Γεώργιος ΠαπποΥς

Ανδριάνα ΠρΕντζα

Σωκράτης ΤσαγγΑρης

Επιτροπή Προγράμματος Κλινικής Μηχανικής

Βασίλειος ΓκΕργκης (Πρόεδρος)

Εμμανουήλ ΚΑΚΛΙΔΑΚΗΣ

Ιωάννης ΛΟΥΚΟΣ

Σταυρούλα ΜΑΚΡΗ

Παναγιώτης ΜΑΛΑΤΑΡΑΣ

Χρήστος ΜΙΧΑΗΛ

Έμμυ ΜΩΥΣΙΔΟΥ

Ηλίας ΝΑΣΣΟΣ

Γεώργιος ΣΑΑΤΣΑΚΗΣ

Ιωάννης ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ

Γεώργιος ΧΑΛΟΥΤΣΟΣ

Πρακτικά

Για να δείτε τα Πρακτικά του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Βραβεία

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, Ειδική Επιτροπή αξιολόγησε όλες τις επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν με τη μορφή αναρτημένων ή προφορικών ανακοινώσεων. Προεπελέγησαν 12 επιστημονικές εργασίες νέων ερευνητών, από τις οποίες βραβεύτηκαν οι 3 καλύτερες:

Πρώτο Βραβείο (προφορική ανακοίνωση)

ANALYZING HUMAN PROTEOME: FROM PROTEIN-PROTEIN INTERACTION PREDICTION TO PROTEIN COMPLEX PREDICTION AND FUNCTION CHARACTERIZATION OF PROTEINS

Konstantinos Theofilatos, Spiros Likothanassis and Seferina Mavroudi

Δεύτερο Βραβείο (προφορική ανακοίνωση)

MATHEMATICAL MODELING AND ELECTRONIC CONTROL OF A POST-TRAUMA TRAINING UNIT USING COUNTER-ACTING MULTISTAGE TURBOMACHINES

Ermioni Papadopoulou, Michail Chatzimichailidis, Anestis I. Kalfas, Alexandros Astaras and Panagiotis Bamidis

Τρίτο Βραβείο (αναρτημένη ανακοίνωση)

A SMART GLOVE NAVIGATION AID FOR VISUALLY IMPAIRED USERS (CYCLOPS)

Barbara Salonikidou, Dimitris Savvas and Alexander Astaras

Φωτογραφίες


Submitted by thanasis.papias on Wed, 04/10/2013 - 14:13