Απολογισμός

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας διεξήχθη μεταξύ 9 και 11 Σεπτεμβρίου 2021, με υβριδική μορφή, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διαδικτυακά, ως συνδιοργάνωση με το Aristotle Medical Forum του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Το Συνέδριο είχε την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας με Αριθμ. Πρωτ. οικ. 53526/31-8-2021 και από τον ΕΟΦ Αριθμ. Πρωτ. 63434/02-07-2021. Το Συνέδριο είχε επίσης την αιγίδα των διεθνών οργανισμών των οποίων είναι μέλος, δηλαδή της International Federation of Medical and Biological Engineering (IFMBE), της European Alliance for Medical and Biological Engineering and Science (EAMBES) και της νεοσύστατης Global Clinical Engineering Alliance (GCEA).


Στο πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν Κεντρικές Τράπεζες, Παράλληλες Συνεδρίες και Κεντρικές Ομιλίες, με προσκεκλημένους διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους της διεθνούς βιοϊατρικής βιομηχανίας. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος (LSE), ο Dr. Hans Kluge (WHO Regional Director), ο Dr. Albert Bourla (Pfizer CEO). Το Συνέδριο τίμησε με τη παρουσία και ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Προσκεκλημένος, από τη μεριά της Πολιτείας, ήταν ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας που απέστειλε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ενώ υπήρξαν συνδέσεις και ομιλίες από διεθνείς επιστημονικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς Βιοϊατρικής και Κλινικής Μηχανικής, συμμετέχοντας με ομιλίες ο Πρόεδρος της IFMBE Ratko Magjareviz, ο Πρόεδρος της EAMBES Leandro Pecchia και ο Πρόεδρος της GCEA, Yadin David. Κεντρικές ομιλίες δόθηκαν από τον καθηγητή του UCL του Λονδίνου κ. Γιάννη Βεντίκο, με θέμα τις πολύπλοκες μοντελοποιήσεις εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου κ. Γιώργο Σπανουδάκη, σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις που δέχονται τα Νοσοκομεία για θέματα της κυβερνο-ασφάλειας.


Στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο συνολικά φιλοξενήθηκαν 3 θεματικές Τράπεζες (συγκεκριμένα για Τεχνολογίες Αναγεννητικής Ιατρικής, Έξυπνα Νοσοκομεία/Διαχείριση Επειγόντων και Αξιολόγηση Τεχνολογιών Φροντίδας Υγείας) και 21 Συνεδρίες διαμοιρασμένες σε 8 Θεματικές κατηγορίες, με 118 Ομιλητές/Σχολιαστές στο σύνολο, ενώ είχε την ευγενική υποστήριξη 12 χορηγών/εκθετών. Στο Συνέδριο έγιναν επίσης συνολικά αποδεκτές 52 εργασίες για παρουσίαση σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας πάνω στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και τη Βιοϊατρική Μηχανική, αποκλειστικά ως προφορικές ανακοινώσεις. Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου και όλες οι περιλήψεις περιλήφθησαν σε έναν τόμο πρακτικών/proceedings ο οποίος εκδόθηκε με μοναδικό αριθμό ISBN 978-960-243-727-8, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή προβολή και προστιθέμενη αξία στο επιστημονικό έργο του Συνεδρίου, των συντελεστών του και των επιστημονικών εργασιών.


Η Ελληνική Εταιρία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας βράβευσε, μετά από κρίση, τις καλύτερες εργασίες, που υποβλήθηκαν για κρίση και παρουσίαση στο συνέδριο. Δόθηκαν πρώτο και δεύτερο βραβείο για τις καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις. Η ΕΛΕΒΙΤ θα καλύψει τα έξοδα του πρώτου συγγραφέα για να παρακολουθήσει οποιοδήποτε διεθνές συνέδριο διοργάνωσης GCEA, IFBME ή EAMBES επιθυμεί εντός του 2021 ή 2022 (ως 500 ευρώ). Το Βραβείο Καλύτερης Εργασίας (Βραβείο «Κώστας Γκιόκας» 2021, θεσμοθετημένο από το 2019 στη μνήμη του Ερευνητή και μέλους της ΕΛΕΒΙΤ Δρ. Κώστα Γκιόκα), απονεμήθηκε στη μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Δρ Ελένη Ντάφλη για την εργασία και παρουσίασή της με θέμα «Εικονικοί Ασθενείς για εκπαίδευση ασθενών στη διάρκεια της πανδημίας».


Η έκθεση των Εταιρειών του Κλάδου και των Χορηγών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης με υβριδική μορφή, με μικρή φυσική παρουσία στο χώρου του συνεδρίου και κυρίως με προβολή ενημερωτικών βίντεο για τις δράσεις και τα καινοτόμα προϊόντα των εταιρειών μεταξύ των διαδικτυακών συνεδριών, με προβολή σε όλους τους εγγεγραμμένους συνέδρους και παρακολουθούντες το Συνέδριο της ΕΛΕΒΙΤ και το AMF, πολλαπλασιάζοντας την απήχηση της εικόνας και των καινοτομιών των συμμετεχόντων εταιρειών.


Παραδοσιακά, η ΕΛΕΒΙΤ απονέμει τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους σε εξέχουσες προσωπικότητες, που έχουν συμβάλει στον επιστημονικό χώρο εφαρμογής τεχνολογιών υγείας και συνεπώς στους στόχους και στο έργο της Εταιρείας. Ο τίτλος αυτός απονεμήθηκε φέτος στον καθηγητή του London School of Economics (LSE) κ. Ηλία Μόσιαλο. Η συνολική συνεισφορά του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου στο χώρο της πολιτικής της υγείας, των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας είναι πολύπλευρη. Πέρα από τις εγκυρότατες μελέτες του στο χώρο της πολιτικής υγείας, οι παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 ήταν και εξακολουθούν να είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την καθοδήγηση των εθνικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών και πόρων, όσο και για την έγκαιρη, έγκυρη και αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού για τις πραγματικές συνθήκες, τον κίνδυνο και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας. Επίσης απονεμήθηκε μετάλλιο στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Δημήτριο-Διονύσιο Κουτσούρη, ως συνολική αναγνώριση του επιστημονικού του έργου και τη συνεισφορά του στην ΕΛΕΒΙΤ αλλά και στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας γενικότερα, τη διεκδίκηση και την προσέλκυση πόρων και χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως και την εκπαίδευση μιας ολόκληρης «στρατιάς» νέων επιστημόνων, ερευνητών, επαγγελματιών υγείας και τη μύησή τους στο χώρο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας.