Η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) διοργάνωσε ΗΜΕΡΙΔΑ με τίτλο «Συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού και πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών», τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο «President» στην Αθήνα

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Clinical Engineering Division της IFMBE και με την υποστήριξη της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (E.MH.ΔΗ.BIT).

Κατά γενική ομολογία, η Ημερίδα υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Προσέλκυσε περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, προερχόμενους από νοσοκομεία, εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Η θεματολογία της κρίθηκε ως εξαιρετικά εύστοχη, αφού εστίασε στο κρίσιμο ζήτημα της ορθής συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού αλλά και στη σημασία της πιστοποίησης των Κλινικών Μηχανικών.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛΕΒΙΤ Καθηγητή Νίκου Παλληκαράκη, ο οποίος καλωσόρισε τους παριστάμενους και τους προσκεκλημένους ομιλητές. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή Saide Calil, Καθηγητή του State University of Campinas, Brazil, και Προέδρου του Clinical Engineering Division της IFMBE, με θέμα “Clinical Engineering Certification: do we need it?”. Ο ομιλητής ανέλυσε τον ρόλο των Κλινικών Μηχανικών, τις διαδικασίες που εφαρμόζονται παγκοσμίως για την πιστοποίησή τους, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς από την εφαρμογή τους.

Ακολούθησε η παρουσίαση του προσκεκλημένου ομιλητή Rafael Provencio (Regional Marketing Manager Service Product & Solutions της εταιρείας Dräger) με τίτλο: “European Regulations and Quality concepts at Service of Medical devices”, όπου αναλύθηκαν οι κανονισμοί που διέπουν την συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων, η διαχείριση ποιότητας και  τα συστήματα ποιότητας.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα στα Ελληνικά, η οποία περιελάμβανε κυρίως εισηγήσεις / τοποθετήσεις Κλινικών Μηχανικών με θέμα τη «Συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού στα Ελληνικά Νοσοκομεία». Στην ενότητα αυτή προήδρευσε ο κ. Βασίλειος Γκέργκης και συμμετείχαν με παρουσιάσεις και εισηγήσεις οι κ. Βηθλεέμ Μωυσίδου, Χρήστος Μιχαήλ, Ηρακλής Λύγας και Δημήτρης Κοτσοβόλης. Μέσω των τοποθετήσεων των εισηγητών αλλά και του διαλόγου που έγινε μεταξύ ομιλητών και παρισταμένων, αναλύθηκε η κατάσταση στη χώρα μας, αναδείχθηκαν τα προβλήματα και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις.

Στο τέλος του δεύτερου μέρους, η κ. Καλλιρρόη Σταυριανού παρουσίασε τη νέα έκδοση του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΙΝΒΙΤ) με τίτλο «Ανάπτυξη πολιτικών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα», η οποία αποτελεί επίσημη μετάφραση της αντίστοιχης δημοσίευσης από τη σειρά Medical device technical series του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων. Στην έκδοση αυτή μελετάται η σημασία της ανάπτυξης και εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου για την υγεία.

Κατά τη λήξη της Ημερίδας, συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα της συζήτησης, που αφορούσαν κυρίως την αναγκαιότητα θέσπισης και εφαρμογής κανόνων για την ορθή συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού στα Ελληνικά Νοσοκομεία. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να σας καλωσορίσουμε και στις επόμενες εκδηλώσεις μας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΕΒΙΤ

Συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού και πιστοποίηση Κλινικών Μηχανικών»

Submitted by thanasis.papias on Wed, 09/17/2014 - 11:11